Therapia Garden Psikoloji


  Telefon : 0 (538) 310 72 72

Alt Islatma & Dışkılama Terapisi

Alt Islatma ( Enürezis )-Dışkı Kaçırma ( Enkoprezis )

Çocuklar genellikle 3. yaşın sonuna kadar tuvalet eğitimlerini tamamlamış olurlar. 4-5 yaşa kadar ara sıra gündüz ve gece alt ıslatmaları normal karşılanabilir. Tuvalet eğitimi tamamlanmış ve gündüz-gece kuruluk sağlayabilen bir çocuğun belli bir süre sonra alt ıslatma veya kaka kaçırmaya yeniden başlaması fizyolojik veya psikolojik bir sorunun habercisidir ve bir uzmandan destek almayı gerektirir.

Enürezis; 4-5 yaşından sonra gece ve gündüz sık sık idrar kaçırma ve alt ıslatma durumuna verilen isimdir. Tuvalet eğitimi tamamlanan bir çocuğun alt ıslatmaya yeniden başlaması genellikle psikolojik nedenlere dayanmaktadır. Okul değişikliği, boşanma, kardeş kıskançlığı, sevgi eksikliği, ölüm, istismar gibi travmatik olaylar idrar kaçırma veya alt ıslatma ile kendini belli edebilir.

Enkopresis; Çocuğun kakasını tutma-bırakma yaşına gelmiş olmasına karşın istemli veya istemsiz bir şekilde uygun olmayan yerlere dışkı kaçırması veya bırakması durumudur.

Özellikle erkek çocuklarında görünen dışkı kaçırma hem fizyolojik hemde psikolojik kökenli olabilir. Alt ıslatma (enüresis)dan daha ağır bir uyumsuzluğa işaret eder. İç çamaşırına bulaşmış, belli yerlere saklanmış, duvarlara sürülmüş yada klozet dışındaki yerlere yapılmış olabilir.Enürezis de belirtilen, kaynağı olabilecek durumların yanında tuvalet eğitiminde yapılan yanlışlarla desteklenmiş ve kabızlık korkusu ile gelişmiş de olabilir.

Alta kaçırma problemleri çocuğu utandıran, benlik saygısını zedeleyen, sosyal yaşamını, arkadaş ve aile ilişkilerini bozan bir sorun olduğundan tedavi edilmesi büyük önem taşır.

Tedavi Yaklaşımı

Uzman değerlendirmesi ile sorunun fizyolojik ve psikolojik boyutları incelenir.  Fizyolojik kökenli alta kaçırmalarda doktor yönlendirmesi yapılır. Psikolojik müdahalelerde Bilişsel – Davranışçı Terapi, Oyun Terapisi, Kum Tepsi Terapisi ve Aile Danışmanlığı kullanılan yaklaşımlardır.