Therapia Garden Psikoloji


  Telefon : 0 (538) 310 72 72

ACABA PSİKOLOĞA GİTMELİ MİYİM?

Doktora vücudumuz için check-up yaptırmaya gideriz peki ya zihnimiz?

Hepimiz zor zamanlarla mücadele ederiz, hatta evlilik, yeni bir iş ya da yeni bir bebek gibi mutluluk verici olaylar bile stres yaratabilir. Öyleyse stresin psikolojik sağlığımızı olumsuz şekilde etkilediğini nasıl anlayabiliriz?

Eğer bu 5 belirtiden biri veya birkaçını en az iki hafta süreyle yaşarsanız bir psikolojik ‘check-up’ yaptırmanın zamanı gelmiş olabilir.

  • Son zamanlarda küçük şeylere bile tahammül edemeyen, çevrenizdekilerle daha sık tartışan biri misiniz?

Bu duygusal ya da zihinsel bir sorunun belirtisi olabilir. Hatta depresyon ya da anksiyete de olabilir.

 

  • Uykunuzu yeterince alamıyor ve hatta iş yerinde veya araba kullanırken uyukluyor musunuz?

Birçok insan uykusuzluktan bahseder fakat bununla yaşamaları gerektiğini düşünür. Bu tür uyku problemleri günlük hayatımızı olumsuz bir şekilde etkiler. İlk olarak bir doktora gidip bu tür uyku problemlerine neden olan herhangi bir tıbbi sorunun olup olmadığını araştırın. Eğer tıbbi bir sorun yok ise bunun psikolojik nedenlerini araştırma zamanı gelmiştir.

 

  • Son zamanlarda diğer insanlardan ve sosyal medyadaki etkileşimlerinizden kaçınıyor musunuz?

Genellikle bu depresyonun ilk belirtisidir. Eğer sizde sosyal ilişkilerinizin azaldığını düşünüyorsanız kendinize neden diye sormalısınız.

 

  • Uzun süren aşırı yeme ya da yüksek şeker ve yağ içeren yiyecekleri tüketme dönemleri yaşıyor musunuz?

Bayramlar, tatiller gibi insanların çok yediği dönemler olur. Bunların dışında aşırı yeme durumları bir strese tepki olarak yeme ya da duygusal yemenin belirtileri olabilir. Kısa süreli stres durumları iştahı azaltabilir, uzun süren stres durumları ise kortizol hormonunu arttırarak iştahın artmasına neden olur.

 

  • Sürekli zihninizi kurcalayan düşünceler mi var?

Aklınızda sürekli, düşünmeden edemediğiniz ve sizi rahatsız eden düşüncelerin olması bir anksiyete belirtisi olabilir.

 

İnsanlar, bu gibi belirtilerin psikolojik durumlarıyla ilişkili olabileceğini düşünmeden yıllarca yaşayabilirler. Genellikle sıkıntılarından nasıl kurtulacaklarını bilmeden tek başlarına bu gibi durumlarla baş etmeye çalışırlar. Çoğunlukla anksiyete veya depresyonun, baş ağrısı, kaslardaki gerginlik, mide bulantısı, baş dönmesi gibi fiziksel belirtileriyle baş etmek için çabalanır. Bu gibi fiziksel belirtiler tıbbi olarak değerlendirildikten sonra psikoloğa gitme vakti gelmiş demektir.